Computer Fundamentals MCQ – MS Excel Quiz

mcq quiz computer fundamentals

This MCQ section contains the computer fundamentals quiz on Microsoft Excel . You can test your IQ on the MCQ Quiz of Microsoft Excel. Each question is a multiple-choice type with a single answer. The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals MCQ  – MS Excel Quiz


1. The intersection of column and rows in Microsoft Excel worksheet is called __________.

  1. Column
  2. Cell
  3. Address
  4. Schema

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The intersection between column and row in an Excel sheet is called a cell.

2. Which of the following features allow the display of only required data in a column as per the specified criteria?

  1. Sorting
  2. Pivot
  3. Filtering
  4. Searching 

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. Filtering is a feature in MS Excel which allows to display the required data of a column according to the specified criteria.

3. Any formula or a function in Excel starts with ________ .

  1. ( ) Sign
  2. = Sign 
  3. ; Sign 
  4. # sign 

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. An Equal ( = ) sign is added before any formula or function in Excel.

4. Which of the following options are helpful in arranging the data of a column in ascending or descending order?

  1. Arranging
  2. Sorting
  3. Sequencing
  4. Filtering

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B. The sorting option will arrange the data in column in ascending or descending order in Excel.
5. Which of the following is the basic unit of Excel worksheet?

  1. Cell
  2. Table
  3. Row
  4. Column

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The cell is the basic unit of Excel sheet.
6. By default, how many worksheet are available in MS Excel?

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 10

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.
7. Row in MS Excel is identified by ________.

  1. Numbers
  2. Letters
  3. Both numbers and letters
  4. All of the above

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.

8. Column in MS Excel is identified by _________.

  1. Numbers
  2. Letters
  3. Both numbers and letters
  4. All of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B
9. Which of the following represent the group of cells?

  1. Cell range
  2. Multi cell
  3. Cell cluster
  4. Chart

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.
10. Which of the following represent the absolute cell reference in Excel ?

  1. #B#2
  2. $B$2
  3. B2
  4. B:2

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

11. Which of the following are the valid way of adding the cell value in B1, B2 and B3 ?

  1. =B1+B2+B3
  2. =SUM(B1:B3)
  3. Select B1, B2 and B3 together and then Auto sum
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.

12. Which of the following keyboard command will let you go to the last column of the worksheet?

  1. Alt + left arrow key
  2. Alt + right arrow key
  3. Control + left arrow key
  4. Control + right arrow key

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
13. Which of the following keyboard command will let you go to the last row of the worksheet?

  1. Alt + up arrow key
  2. Alt + down arrow key
  3. Control + up arrow key
  4. Control + down arrow key

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
14. Which of the following keyboard command is used for  creating a chart from the selected cell?

  1. F3
  2. F5
  3. F7
  4. F11

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
15. Which of the following is not the function category in MS Excel

  1. Logical
  2. Text
  3. Financial
  4. Data series

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D

16. Which of the following short cut command is used to go to the formula tab?

  1. Control + C
  2. Control + M
  3. Alt +   F
  4. Alt + M

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
17. How many characters can fit into the single cell in a worksheet?

  1. 255
  2. 1024
  3. 2048
  4. 32767

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is D.

18. Which of the following option is used with control key to open a new worksheet?

  1. M
  2. O
  3. P
  4. N

Answer: Option N

Explanation: The correct option is N.

19. The file extension name for MS Excel 2010 workbook is _______.

  1. .excel
  2. .xls
  3. .xlsx
  4. .xlcs

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

20. Which of the following option will denote the cell range from C5 to C10?

  1. (C5-C10)
  2. (C5:C10)
  3. (C10-C5)
  4. (C10:C5)

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.


You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *