Computer Fundamentals Quiz – Unix

← Prev Next →

mcq quiz computer fundamentalsThis MCQ section contains the Computer fundamentals MCQ quiz on Unix operating system. You can test your knowledge of the basic commands and file structure of the Unix operating system.  Each question is a multiple-choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals MCQ Quiz – Unix


1. Which of the following command is used to display the top of the file in Unix?

  1. cat
  2. more
  3. head
  4. grep

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The head command is used to display the few lines of a file in Unix.

2. In Unix, which of the following command is used to remove the directory?

  1. rmdir
  2. delete
  3. clear
  4. rdir

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.

3. One of the following special keys is used to move the cursor to the end of the paragraph in Unix.

  1. /
  2. }
  3. {
  4. >

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

4. The command for removing a file in Unix is _______________.

  1. remove
  2. rm
  3. del
  4. clear

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B.
5. Which of the following symbols is used to separate more than one command in the same Unix command line?

  1. :
  2. ;
  3. /
  4. &

Answer: Option B

Explanation: The correct option B. The symbol semicolon (;) is used to separate more than two commands in the same Unix command line.
6. You want to obtain the list of all files from the Unix directory by modification time. What command will you type in for this?

  1. ls -i
  2. ls -t
  3. ls -m
  4. ls -r

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
7. Which of the following command will display the characteristics of a process in Unix?

  1. du
  2. ps
  3. au
  4. pid

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

8. The Unix command to display and create files is ____________.

  1. cat
  2. create
  3. pat
  4. vi

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A 
9. In which programming language Unix source code is written?

  1. C language
  2. Java
  3. Python
  4. C#

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A.
10. Using vi editor, which of the following command will perform forward search?

  1. ?pat
  2. /pat
  3. *pat
  4. %pat

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

11. Which of the following are the characteristics of Unix OS?

  1. Single user, single-tasking
  2. Single user, multitasking tasking
  3. Multi-user, single-tasking
  4. Multiuser, multitasking

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.

12. The following Unix command will terminate the process.

  1. shutdown
  2. kill
  3. halt
  4. cancel

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
13.Which of the following command will display the working directory?

  1. dir
  2. path
  3. pwd
  4. currentdir

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C. The PWD stands print working directory
14. Which of the following command will make the script interactive?

  1. write
  2. read
  3. ip
  4. input

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

15. Which of the following statement describes the shell scripts?

  1. A shell script is a file containing special symbols.
  2. It is a group of commands.
  3. It is a group of functions.
  4. It is a file containing a series of commands.

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D. 

16. Who wrote the first Unix source code?

  1. Linus Trovalt
  2. Ken Thompson
  3. Ada Lovelace
  4. Bjarne Stroustrup

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. Ken Thompson along with Denis Ritchie developed Unix operating system.
17. Which of the following is not a type of Unix shell?

  1. C-shell
  2. Korn shell
  3. Bourne shell
  4. Torn shell

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is D. C-shell, Korn shell, and Bourne shell are the different types of Unix shell.

18. How many prompts are there in Unix systems?

  1. one
  2. two
  3. three
  4. four

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. There are two prompts are available in the Unix system. They are PS1 (Primary prompt) and PS2 (Secondary Prompt).

19. Which of the following attributes of the ls command will display the attributes of the directory?

  1. -a
  2. -ld
  3. -d
  4. -lsd

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. ls -d command will display the attributes of the directory.

20. Which of the following editor is used to edit files in the Unix system?

  1. notepad
  2. notepad++
  3. vi editor
  4. word processor

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. vi editor is used to edit files in Unix systems.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *