Computer Fundamentals Quiz – Computer Architecture

← Prev Next →

mcq quiz computer fundamentalsThis  MCQ section contains the Computer fundamentals quiz – Computer architecture. You can test your IQ on the topic: computer architecture.  Each question is a multiple-choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals Quiz – Computer Architecture


1. In 1945, Von Neumann developed a computer that can hold both instructions and data. The concept of storing instructions in memory is known as ____________.

  1. Stored Memory Concept
  2. Stored Program Concept
  3. Program Memory Concept
  4. Memory Program Concept

Answer: Option B

Explanation:

2. This is a high-speed memory located between the main memory and the CPU. What is it called

  1. DRAM
  2. Cache memory
  3. EEPROM
  4. EPROM

Answer: Option B

Explanation:

3. In a 64-bit machine, what will be the length of each word?

  1. 4 bytes
  2. 8 bytes
  3. 12 bytes
  4. 16 bytes

Answer: Option B

Explanation:

4. Which of the following is a branch logic that provides decision-making capabilities in the control unit?

  1. Controlled transfer
  2. Unconditional transfer
  3. Conditional transfer
  4. None of these

Answer: Option A

Explanation:
5. What are encoded characters & numbers used as operands?

  1. Stored values
  2. Information
  3. Data
  4. Input
  5. None of these

Answer: Option C

Explanation:
6. Interrupts that are initiated by an instruction are

  1. hardware
  2. software
  3. internal
  4. external

Answer: Option B

Explanation:
7. When do the input devices send information to the processor?

  1. When the data arrives regardless of the SIN flag
  2. When the SIN status flag is set
  3. Either of the cases
  4. Neither of the cases

Answer: Option B

Explanation:

8. Which of the following components does the processor possess?

  1. Control unit
  2. ALU
  3. Primary storage
  4. All of these

Answer: Option D

Explanation:
9. Which of the following bus structure is used to connect I/O devices?

  1. Star bus
  2. Rambus
  3. Single bus
  4. Multiple buses

Answer: Option C

Explanation:
10. Which of the following helps to reduce the memory access time?

  1. SDRAM
  2. Higher capacity RAMs
  3. Heaps
  4. Cache

Answer: Option D

Explanation:

11. How does the clock rate of the processor can be improved?

  1. By improving the IC technology of the logic circuits.
  2. By using the overclocking technique
  3. By adding more multiplier circuits.
  4. all of the above

Answer: Option D

Explanation:

12. What is used to increase the apparent size of physical memory?

  1. Disks
  2. Virtual memory
  3. Hard-disk
  4. Secondary memory

Answer: Option B

Explanation:
13. What does CISC stand for?

  1. Complex Instruction Set Computer
  2. Complete Instruction Set Computer
  3. Complex Standard Set Computer
  4. Complex Standard Set Calculator

Answer: Option A

Explanation:
14. What does a computer program called that converts a high-level language into machine language at one time?

  1. Compiler
  2. Interpreter
  3. Commander
  4. Simulator

Answer: Option A

Explanation:

15. __________ is the sequence of processes to improve the system by a simultaneous process of different instructions.

  1. Pipe-lining
  2. Super-computing
  3. Parallel process
  4. None of the above

Answer: Option A

Explanation:

16. Where does the decoded instruction is stored?

  1. Registers
  2. MDR
  3. IR
  4. PC

Answer: Option C

Explanation:
17. Which of the following are not machine instructions?

  1. MOV
  2. ORG
  3. END
  4. (B) & (C)

Answer: Option D

Explanation:  The correct answer is D. ORG and END are not the machine instructions.

18. What is the maximum memory addressing capacity of a microprocessor having a 16-bit data bus & a 32-bit address bus?

  1. 64k
  2. 4GB
  3. both A & B.
  4. None of these

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B. The maximum memory addressing capacity of a microprocessor having a 32-bit address bus is given by  232 which is approximately 4GB.

19. Which of the following terms defines the technique to minimize the time spent by the processor to fetch instructions from the memory?

  1. Instruction manipulation
  2. Instruction decoding
  3. Instruction execution
  4. Instruction prefetch

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is D. The instruction prefetch is the process to minimize the time spend by the processor to fetch instruction from the memory.

20.  Where do the instructions are placed during the period of execution?

  1. Cache
  2. ROM
  3. DRAM
  4. Secondary memory

Answer: Option A

Explanation: 

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *