Computer Fundamentals MCQ – MS Word Quiz

mcq quiz computer fundamentalsThis  MCQ section contains the Computer fundamentals MCQ quiz on MS Word. You can test your knowledge on the topic of MS Word.  Each question is a multiple-choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.

Computer Fundamentals MCQ – MS Word Quiz

1. It is a feature of MS word that texts are automatically moved to the next line when it reaches the right edge of the screen.

  1. Word wrap
  2. Shift new line
  3. auto-shift
  4. None of the above

Answer: Option A

Explanation:

2. In MS-Word, the short cut key for spell check is __________.

  1. F4
  2. F5
  3. F6
  4. F7

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

3. The extension of file created in MS-Word 2013 is ____________.

  1. .docx
  2. .doc
  3. .txt
  4. .rtf

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.

4. The file extension for documents created in MS-Word 2003 is ___________.

  1. .docx
  2. .doc
  3. .txt
  4. .rtf

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B.
5.The word processor program is very useful for creating _____________.

  1. presentation
  2. spreadsheet
  3. huge database
  4. text document

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
6. _________ is a very useful feature of MS word that replaces the long sequence of commands and keyboard with a single and precise keystroke. This makes editing and formatting of documents very fast. 

  1. Macros
  2. Text wrap
  3. Justify
  4. Ribbon

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.
7. Which of the following features of MS Word helps you to create a single form that is intended for printing and sending multiple copies with different recipient addresses for each copy. 

  1. Format painter
  2. Mail merge
  3. Auto copy
  4. Hyperlink

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

8. The short cut key for creating a hyperlink of any word or a sentence in MS word is _________.

  1. Control + H
  2. Control + J
  3. Control + K
  4. Control + L

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C. 
9. Thesaurus in MS word is a special tool for ___________________.

  1. Spelling check
  2. Synonyms
  3. Grammar check
  4. Word count

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.
10. How many columns can be inserted in a  word document?

  1. 254
  2. 64
  3. 63
  4. 263

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

11. You have typed in a paragraph in MS word. Now you want to justify the paragraph equally. What short cut key do you press simultaneously to do the job?

  1. Function + J
  2. Control + J
  3. Alter + J
  4. Shift + J

Answer:Option B

Explanation: The correct answer is option B.

12. You can put the faded / dim images or the text behind your main body text. What is this feature is called ?

  1. Background
  2. Watermark
  3. Water image
  4. Water color

Answer: Option B

Explanation: The correct option is watermark.
13.What do you call the space between the page margin and the start of the new paragraph?

  1. Indentation
  2. Gutter
  3. Alignment
  4. Font space

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is indentation.
14. Which of the following is the text styling features of MS word?

  1. Word style
  2. Word design
  3. Word font
  4. Word art

Answer: Option D

Explanation: The correct option is Word art. The word art features in MS word allows you to set the heading text or font  in different styles.

15. The smaller text that appears slightly below the main text in MS word is called ____________.

  1. Super script
  2. Sub script
  3. Super text
  4. Sub text

Answer: Option B

Explanation: The correct option is sub script.

16. The smaller text that appears just above the main text is called ___________.

  1. Super script
  2. Sub script
  3. Super text
  4. Sub text

Answer: Option A

Explanation: The correct option is Superscript.
17. Which of the following key is pressed to start a new paragraph while working in MS word?

  1. Down arrow key
  2. Next
  3. Enter
  4. Page break

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is Enter.

18. By default, page header and footer is inserted in ___________.

  1. every page
  2. first page
  3. alternate page
  4. None of the above

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.The page header and footer are inserted in to every page by default.

19. Which of the following is not a type of font style?

  1. Italics
  2. Regular
  3. Thick
  4. Bold

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. Thickness not a type of font style.

20. Which of the following function key is used for spell check?

  1. F3
  2. F4
  3. F5
  4. F6
  5. F7

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

Recommended MCQ Quizzes

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – Computer Fundamentals

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *