Computer Fundamentals Quiz – Linux

← Prev Next →

mcq quiz computer fundamentalsThis  MCQ section contains the Computer fundamentals quiz on Linux. You can test your knowledge on the topic of Linux operating systems.  Each question is a multiple-choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals Quiz – Linux


1. Which of the following command drops a message to all the logged-in users.

  1. wall
  2. Broadcast
  3. sendall
  4. writeall

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The Linux command “wall” is a broadcast command that is used by the administrators to send important messages to all the logged-in users.

2. In Linux, what does PPID stand for?

  1. Previous Process Identification
  2. Parent Process Identification
  3. Priority Process Identification
  4. None of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The PPID stands for Parent Process Identification. Apart from the unique ID in Linux, every process has some parent process ID.

3. What does the command “sed” used for?

  1. as a text filter
  2. as a text editor
  3. perform arithmetic calculation
  4. mount a device

Answer: Option B

Explanation: The SED command is a very useful text editor for substitution, insertion, deletion, search, etc. The SED command can edit files without opening them.

4. Which of the following command is used to remove the directory from the directory stack?

  1. popd
  2. pushg
  3. eject
  4. enqueu

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A.
5. Which of the following command is used to count the number of characters in a file?

  1. grep
  2. count
  3. cut
  4. wc

Answer: Option D

Explanation: The “wc” stands for word count. The WC command is used to count the number of linesword countbyte and characters count in the files specified in the file arguments.
6. One of the following commands is used to take backup in Linux?

  1. cpio
  2. backup
  3. zip
  4. gzip

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The  “cpio” stands for “copy in and copy out“.
7. Which of the following hardware architecture are not supported by Red Hat Linux?

  1. Macintosh
  2. SPARC
  3. Alpha
  4. IBM-compatible

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.

8. What does GNU stands for?

  1. General Unix
  2. GNU is not Unix
  3. General Network Unix
  4. None of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B
9. Which of the following Linux variants is the world’s largest Linux distribution in 2020?

  1. Fedora
  2. Debian
  3. Ubuntu
  4. MX Linux

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
10. One of the following commands is used to add the printing jobs to the queue?

  1. lpc
  2. lpd
  3. lpq
  4. Egypt

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C. The “lpq” command is used to add the printing jobs to the queue in Linux.

11. What does the BASH stands for?

  1. Bourne Any SHell
  2. Bourne Again SHell
  3. Bourne Again System Hash
  4. None of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B. The  “BASH” stands for Bourne Again SHell.The  BASH was scripted by Steve Bourne to replace the original Bourne Shell.

12. Which of the following user account is invalid in Linux?

  1. Root User Account
  2. Regular User Account
  3. Service Account
  4. Special User Account

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The special user account is an invalid account in Linux.
13.In Linux, the acronym for PWD is _______________.

  1. Print Working Directory
  2. Present Working Directory
  3. Permanent Working Directory
  4. Public Work Directory

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A. The PWD stands for Print Working Directory. The  PWD command in Linus displays the path of the current directory starting from the root directory.
14. Which of the following symbols is the default prompt for the root user in Linux?

  1. $
  2. @
  3. #
  4. &

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The default prompt for the root user in Linux is represented by the symbol # (hash).

15. Which of the following is not the feature of Linux?

  1. Multi-user
  2. Multi-programming
  3. Proprietary 
  4. Both GUI and CUI based

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. Linux is not proprietary software. It is open-source software. Anyone can view codes, modifies and update them.

16. Which of the following is not the Linux shell?

  1. Bourne Shell
  2. Korn Shell
  3. Horn shell
  4. C shell
  5. BASH

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The horn shell is not a Linux shell.
17. Which of the following symbols indicate that you are currently logged in as a regular user?

  1. #
  2. $
  3. @
  4. &

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B. The symbol $ (dollar) is the default prompt of the regular user account.

18. Which of the following command in Linux is not used to reboot the system?

  1. init 6
  2. reboot
  3. telinit
  4. shutdown -r now

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The “telinit” command does not reboot the system. The command “telinit” is used to switch to the specified run-level.

19. Which of the following is the Linux distribution that is dedicated to various information security tasks, such as Penetration Testing, Security Research, Computer Forensics, and Reverse Engineering?

  1. Ubuntu
  2. RED Hat
  3. Kali Linux
  4. Fedora

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The Kali Linux is a dedicated Linux distribution for advanced penetration testing, cyber auditing, cyber forensic tools, etc.

20. Which of the following command is used to check the file-system usage in a Linux system?

  1. dd
  2. df
  3. du
  4. mount

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The “df” stands for disk filesystem. The df command is used to display the disc space in the file system.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *