Computer Fundamentals Quiz – MS PowerPoint


mcq quiz computer fundamentalsThis MCQ section contains the computer fundamentals quiz on Microsoft PowerPoint . You can test your IQ on the MCQ Quiz of Microsoft PowerPoint. Each question is a multiple-choice type with a single answer. The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals MCQ  – MS PowerPoint Quiz


1.The short key for inserting the new slide is ________.

  1. Control + M
  2. Control +N
  3. Alt + M
  4. Alt + N

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.  Pressing Control key and letter M key on the keyboard will insert the new slide.

2. Which of the following is used to display full slide show?

  1. F4
  2. F5
  3. F6
  4. F7

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The function key F5 is used to display the full slide show.

3. Which of the following is the basic unit of PowerPoint software ?

  1. Object
  2. Place holder
  3. Task pane
  4. Slide

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D. A slide is considered to be  the basic unit of MS PowerPoint.

4. In which group of Insert tab, the header and footer button found in MS PowerPoint?

  1. Table group
  2. Text group
  3. Illustration group
  4. Object group

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B. The header and footer tab found in text group.
5. Which of the following is the default PowerPoint standard layout?

  1. Title slide
  2. Blank screen
  3. Comparison
  4. Title only

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The title slide is the default PowerPoint standard layout
6. The short-cut key for center alignment of the selected text is __________.

  1. Control + E
  2. Control + U
  3. Control + C
  4. Control + O

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The short-cut key for center alignment of the selected text is Control + E.
7. Which of the following view is not included in MS PowerPoint?

  1. Slide show
  2. Normal
  3. Slide sorter
  4. Extreme animation

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.

8. Which of the following views display each side of the PowePoint as a thumbnail on the left side of the application window?

  1. Slide show
  2. Slide master
  3. Slide sorter
  4. Notes and handouts

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C
9. Which of the following features provide the interlink of one slide to another slide or from one slide to external document, presentation, webpage etc?

  1. Interlink
  2. Hyperlink
  3. Hyphenation
  4. Macro

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.
10. Which of the following features are used for animation and transition effect from one slide to another slide ?

  1. Highlights
  2. Slide transition
  3. Extreme animation
  4. Slide sorter

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B. Slide transition feature is used for animation and transition effect from one slide to another slide.

11. Which of the following are the valid slide layouts in MS PowerPoint ?

  1. Multimedia slide
  2. Title slide
  3. Blank slide
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.

12. MS PowerPoint is a type of __________.

  1. Drawing software
  2. Presentation software
  3. Database software
  4. Web designing software

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
13. In MS powerpoint, object can be copied using the following options.

  1. Clipboard
  2. Control +  C
  3. Right click on selected object
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D
14. Which of the following image file formats is supported by MS PowerPoint ?

  1. .gif
  2. .png
  3. .jpeg
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

15. How will you edit a chart in MS PowerPoint

  1. By double clicking the chart
  2. By click and dragging the chart object
  3. By single clicking the object
  4. All of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C

16. Which of the following is the default page setup orientation for notes pages, outlines and handouts?

  1. Vertical
  2. Portrait
  3. Landscape
  4. All of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
17. Which term is related with decorative text?

  1. Cross-reference
  2. Hyperlink
  3. Clipart
  4. Wordart

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is D.

18. Which of the following shortcut command is used to print the PowerPoint slide?

  1. Alt + P
  2. Control  + P
  3. Alt + S
  4. Control + S

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

19. What is the term used when a clipart image changes the direction of the faces.

  1. Group
  2. Rotate 
  3. Flip
  4. All of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct option is A.

20. How can you create a uniform appearance by adding a background image to all slides?

  1. Use the auto correct wizard
  2. Create a template
  3. Edit the slide master
  4. None of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.


You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *