Computer Fundamentals Quiz Computer Memory

← Prev Next →

mcq quiz computer fundamentalsThis  MCQ section contains the Computer fundamentals MCQ quiz on computer memory. You can test your knowledge on the topic of computer memory systems.  Each question is a multiple-choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals MCQ Quiz – Computer Memory


1. It is a type of memory that needs a periodic refresh to retain its memory.

  1. Static RAM
  2. Dynamic RAM
  3. Temporary RAM
  4. Volatile RAM

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The dynamic RAM (DRAM) needs a periodic refresh cycle to retain its memory.

2. Which of the following memory unit is the first to get active when the computer is turned on?

  1. Main memory
  2. BIOS chip
  3. Cache memory
  4. Secondary memory

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. BIOS means Basic Input Output System. BIOS helps to perform the hardware test (POST) and initialize the booting sequence when the computer is turned on.

3. What does MAR stands for?

  1. Memory accessible Register
  2. Main Address Register
  3. Memory Address Register
  4. Memory Allocation Register

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The Memory Address Register (MAR) stores the address of the active memory location.

4. The acronym for EEPROM is __________.

  1. Electronically Erasable Programmable  Read-Only Memory
  2. Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory
  3. Elliptically Erasable Programmable  Read-Only memory
  4. Electrically and electronically Programmable Read-Only Memory

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B. EEPROM means Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory
5. The memory size in a computer is measured in ________.

  1. Bytes
  2. Hertz
  3. Bit per seconds
  4. Baud

Answer: Option A

Explanation: The computer memory size is measured in bytes.
6. What are the two types of RAM?

  1. Primary and secondary
  2. Permanent and temporary
  3. Static and dynamic
  4. Physical and virtual

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. RAM is of two types – static RAM (SRAM) and dynamic RAM (DRAM).
7. The computer memory can be permanent or temporary. Which of the following is not a temporary memory?

  1. Main memory
  2. Cache memory
  3. Magnetic memory
  4. All of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

8. Which of the following statements are not true about dynamic RAM?

  1. DRAM is generally used as the main memory
  2. It is made up of a latching circuit
  3. It requires a regular refresh cycle to retain its content.
  4. It is slower than static RAM.

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B. The dynamic RAM is made up of capacitors. 
9. Which of the following memory unit is erased by exposing it to ultraviolet rays?

  1. EEPROM
  2. PROM
  3. EPROM
  4. EAPROM

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C. EPROM means Erasable Programmable Read-Only Memory. Its content is erased by exposing it to ultraviolet radiation.
10. Which of the following ROM is programmed only once and thereafter contents cannot be erased?

  1. EPROM
  2. PROM
  3. EEPROM
  4. EAPROM

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B. PROM means Programmable Read-Only Memory. PROM can be written only once.

11. Which memory unit is placed at the highest level in the memory hierarchy?

  1. CPU registers
  2. Cache memory
  3. Main memory
  4. Flash memory

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.

12. Which of the following memory is mostly used by the computer to store current data and programs?

  1. Main memory
  2. secondary memory
  3. magnetic memory
  4. Optical memory

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.
13.What does DMA stands for?

  1. Double Memory Access
  2. Direct Memory Access
  3. Direct Memory Allocation
  4. Direct Module Allocation

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B. The acronym of DMA is Direct Memory Access.
14. Which of the following characteristics make ROM (Read Only memory) more significant in the computer system?

  1. ROM provides a large amount of capacity to store your data permanently.
  2. ROM is easily upgradable.
  3. It is non-volatile in nature, hence data stored in ROM remains as it is even the system is powered off.
  4. All of the above.

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

15. Which of the following statements defines the characteristics of random access memory(RAM)?

  1. RAM is volatile.
  2. It comes in two variants: static RAM and dynamic RAM.
  3. It is made up of flip-flop circuits or capacitors.
  4. All of the above.

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D. 

16. Which of the following stands at the bottom in the memory hierarchy?

  1. Registers
  2. Cache memory
  3. Main memory
  4. Secondary memory

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
17. The acronym for DDR-SDRAM is ________.

  1. Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM
  2. Double Density Rate Static Dynamic RAM
  3. Double Data Rate Static Dynamic RAM
  4. Double Density Ratio Synchronous Dynamic RAM

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A. The acronym for DDR SDRAM is Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM.

18. Which of the following memory modules are found in laptops?

  1. DIMM
  2. SIMM
  3. SODIMM
  4. None of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. SODIMM is available in laptops and it stands for Small Outline Dual In-line Memory Module.

19. Which of the following ROM is custom built by factory and cannot be reprogrammed?

  1. Mask-ROM
  2. EPROM
  3. EEPROM
  4. ROM

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The mask ROM is programmed for a specific purpose during manufacturing and can not be reprogrammed.

20. L1 and L2 refer to which type of memory?

  1. Main memory
  2. Cache
  3. Magnetic memory
  4. Optical memory

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *