This section contains MCQ on computer networking to test your basic knowledge on the topics.  Each question is multiple choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

MCQ – Computer Networking – Section 1


1: ___________________ is an example of unguided media.

  1. Coaxial cable
  2. Fiber optics
  3. Twisted pair
  4. Infrared

ANSWER: D


2: The application layer service that is responsible for remote login is  ______________.

  1. ARP
  2. FTP
  3. Telnet
  4. DNS

ANSWER: C


3: The default subnet mask for an IP address 202.127.10.10 is

  1. 255.0.0.0
  2. 255.255.0.0
  3. 255.255.255.255.0
  4. 255.555.255.255

ANSWER: C


4:  ICMP protocol renders a service called ______________ that helps to check the network connectivity between the two hosts.

  1. PING
  2. Netstat
  3. Domain lookup
  4. None of the above

ANSWER: A


5: Multiple repeaters used in satellite communication is known as ______________

  1. Stations
  2. Transponders
  3. Modulators
  4. None of the above

ANSWER: B


6:  The router helps to forward the packet from one network to another network by referring to _________ table.

  1. MAC
  2. Routing
  3. Matrix
  4. All of the above

ANSWER: B


7:  CSMA/CD is the acronym for

  1. Carrier Switch Multiple Access/ Collision Detection
  2. Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection
  3. Carrier Sense Multiply Access / Collision Decision
  4. Carrier Switched Multiple Access/ Collision Decision

ANSWER: B


8: _______________ is a transport layer protocols that help to deliver your email to the destination reliably.

  1. UDP
  2. TCP
  3. SMTP
  4. POP3

ANSWER: B


9: Which of the following is layer 4 protocols of the OSI model widely used in live TV streaming

  1. TCP
  2. UDP
  3. HTTP
  4. None of the above

ANSWER: B


10: The basic idea of the internet was developed by

  1. Bob Kahn and Vint Cerf
  2. Tim Berbers-Lee
  3. Robert Metcalfe
  4. Charles Babbage

ANSWER: A


11: TCP/IP stands for __________________

  1. Transmission Control Protocol and International Protocol
  2. Transport Control Protocol and Internet protocol
  3. Transmission Control Protocol and Internet protocol
  4. Transmission Configuration protocol and Internet Protocol

ANSWER: C


12: The World Wide Web (WWW) is founded by

  1. Tim Berners-Lee
  2. Bob Kahn and Vint Cerf
  3. ARPANET
  4. MIT

ANSWER: A


13: Which of the following is the process of breaking down a large network into smaller subnets for efficient use of IP v4 address.

  1. Super netting
  2. Subnetting
  3. Logical Addressing
  4. NAT

ANSWER: B


14: Which of the following is not true regarding the IP v6 address?

  1. Address length is 128 bits
  2. Supports anycast addressing
  3. It is the permanent solution for the rapid depletion of IP v4 address
  4. IP v6 is represented in decimal format.

ANSWER: D


15: Which of the following is private IP?

  1. 100.100.100.100
  2. 172.23.46.100
  3. 40.39.23.11
  4. 200.100.200.100

ANSWER: B


15:  Which of the following uses UDP as the transport protocol?

  1. TFTP
  2. DNS
  3. Telnet
  4. SMTP

ANSWER: D


16: ________________ is a popular techniques usd in LAN switches to break down single broadcast domain into multiple broadcast domain.

  1. NAT
  2. Logical Addressing
  3. VLAN
  4. None of the above

ANSWER: C


17: Which of the following is the process of adding header information to the datagram unit before transmitting through the communication media?

  1. Encapsulation
  2. Packaging
  3. Compression
  4. None of the above

ANSWER: A


18: The following statement is not true about the router-

  1. The router maintains a routing table to forward packets from source to destination.
  2. It works at layer 3 of the OSI model.
  3. It has multiple broadcast domains.
  4. None of the above

ANSWER: D


19: Which of the following is a technique to send multiple signals for a single communication channel?

  1. Multiplexing
  2. Compression
  3. Digitizing
  4. De-multiplexing

ANSWER: A


20: Which of the following services uses both TCP and UDP connection?

  1. FTP
  2. Telnet
  3. DNS
  4. SMTP

ANSWER: D


Recommended MCQ Quizzes

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – Computer Fundamentals