This section contains MCQ on Computer hardware to test your basic knowledge on the topics.  Each question is multiple choice type with a single answer.  The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

MCQ – Computer Hardware – Section 1


1: BIOS stands for ____________.

  1. Basic Input Output Service
  2. Basic Incoming Outgoing Service
  3. Basic Input Output System
  4. None of the above

ANSWER: C


2: The following will not be affected, when the virus enters your computer.

  1. System files
  2. Hard disk
  3. Boot sector
  4. SMPS

ANSWER: D


3: During __________ phase of the laser printing, a paper is positively charged in order to pull the toner from the print drum.

  1. conditioning
  2. developing
  3. transferring
  4. writing

ANSWER: C


4: RS-232 standard is applies to ___________.

  1. serial port
  2. parallel port
  3. VGA port
  4. USB port

ANSWER: A


5: USB stands for

  1. Universal  Serial Bus
  2. Universal  Sequential Bus
  3. Uniform Serial Bus
  4. United Serial Bus

ANSWER: A


6: The output of SMPS is in the form of _____________ .

  1. AC 
  2. DC 
  3. Hertz
  4. None of the above

ANSWER: B


7: How many USB devices can be connected to the USB controller?

  1. 64
  2. 127
  3. 255
  4. 256

ANSWER: B


8: What is the most likely reason, when the laser printer generates a totally black page?

  1. No power to the primary corona
  2. No power to the transfer corona
  3. Low level in the toner cartridge
  4. None of the above

ANSWER: A


9: DDR 3 dual inline memory module (DIMM) has _______ pins.

  1. 256
  2. 172
  3. 240
  4. 242

ANSWER: C


10: ___________ is not a type of motherboard expansion slot type.

  1. ATX
  2. ISA
  3. PCI
  4. EISA

ANSWER: A


11: ____________ types of connector is used to connect the modem with the telephone line.

  1. RJ 45
  2. RJ 11
  3. COM 1
  4. None of the above

ANSWER: B


12: Which of the following device is generally assigned IRQ 1? 

  1. Keyboard
  2. Real-time clock
  3. System timer
  4. Floppy drive

ANSWER: A


13:  The term 10/100  in a NIC card refers to  

  1. Mbps
  2. Meter
  3. Megabytes
  4. None of the above

ANSWER: A


14: SRAM is made up of ____________

  1. Flip-flop circuits
  2. Capacitors.
  3. Inductors
  4. Vacuum tubes

ANSWER: A


15: What is the most likely solution for the date and time error, while you start the computer?

  1. Flash the BIOS
  2. Flash the CMOS
  3. Replace CMOS
  4. Replace the CMOS battery

ANSWER: D


16: One of the following is not used to connect a wired printer.

  1. 802.11
  2. USB
  3. Ethernet
  4. Parallel

ANSWER: A


17: The example of an impact printer is

  1. Dot-matrix printer
  2. Inkjet printer
  3. Laser printer
  4. All of the above

ANSWER: A


18: How many pins does an IDE cable have?

  1. 36
  2. 40
  3. 42
  4. 44

ANSWER: B


19: You should not lubricate _______________, while performing preventive maintenance of the printer.

  1. Print head pully
  2. Print head pin
  3. Gears
  4. None of the above

ANSWER: B


20: The rated transmission speed of USB 3.0 is ___________.

  1. 5 GigaHertz
  2. 5 Gbps
  3. 2 Gbps
  4. 2 Mbps

ANSWER: B


Recommended MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

MCQ – Network Security

MCQ – Computer Fundamentals