CCNA Practice Quiz Cisco Network Topology Architecture

mcq quiz computer fundamentals

This quiz section contains a CCNA practice quiz on Cisco Network Topology Architecture.  You can test your skills on various Cisco network Architecture such as two-tier, three-tier, spine-leaf architecture. The following quiz section contains multiple-choice questions, drag and drops as well as “refer to the exhibit” questions as per the CCNA 200-301 Exam pattern. 

The CCNA practice quiz is very helpful for the preparation for CCNA 200-301 certification exam.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


CCNA  Practice Quiz – Cisco Network Topology Architecture


1. In tier-2 network architecture, which of the following two layers are combined to form a single layer?

  1. Core, Aggregation
  2. Distribution, core
  3. Aggregation, Access
  4. Distribution, access

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

2. What is the function of the access layer in 2 tier design network architecture?

  1. 32 bits
  2. 48 bits
  3. 64 bits
  4. 128 bits

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

3. What is the function of core layer switch in 3 tier network architecture?

  1. connect to another switch for redundancy
  2. connect to the internet
  3. connect to endpoint devices
  4. connect to campus

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D. IPng stands for IP next generation.

4. Which topology is employed to connect different distribution layer switches in Cisco layer 3 architecture?

  1. ring topology
  2. star topology
  3. full mesh topology
  4. partial mesh topology

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is D

5. A company has its branches at  4 different locations with 500 computers in each location. each edge switches will have 20 to 30 computers. Which network design will be best for this model?

  1. access model
  2. DOD model
  3. three-tier model
  4. collapsed core model

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C
6. Which of the following layer is termed as the backbone network in the Cisco 3 tier architecture model?

  1. access layer
  2. core layer
  3. distribution layer
  4. aggregation layer

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
7. The spine-leaf layer is a _______ layered architecture model.

  1. two
  2. three
  3. four
  4. five

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.

8. Which does SOHO stands for?

  1. Small Office Head Office
  2. Small Office Home Office
  3. Scalable Office Huge Office
  4. Small Office Higher Office

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B
9. Which of the following layers of 3 tier architecture physically connect end devices to the network?

  1. core layer
  2. distribution layer
  3. aggregation layer
  4. access layer

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
10.What are the major functions of the collapsed layer in a 2 tier architecture?

  1. implementing  security policies
  2. implementing routing policies
  3. connecting  end users to the network
  4. All of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

11. What are the major functions of the core layer in a three-tier architecture? Choose two

  1. route traffic to the LAN.
  2. provide interconnectivity between distribution layers.
  3.  forward information
  4. 21:DB1::F234::52C

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *