CCNA Practice Quiz IP Routing

mcq quiz computer fundamentals

This quiz section contains a CCNA practice quiz on IP routing.  You can test your skills on the concept of IP routing in computer networking. The following quiz section contains multiple-choice questions, drag and drops as well as “refer to the exhibit” questions as per the CCNA 200-301 Exam pattern. 

The CCNA practice quiz is very helpful for the preparation for CCNA 200-301 certification exam.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


CCNA  Practice Quiz – IP Routing


1. When a packet is passed through the network, its ___________ is changed at every hop, while _______ remains the same.

  1. IP address, MAC address
  2. MAC address, IP address
  3. IP address, port address
  4. port address, mac address

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
The destination mac address is changed at every hop, whereas the destination IP address remains the same until it reaches the final destination.

2. It is a process or mechanism to send IP packets from source to destination across the different networks using the best possible path.

  1. Switching
  2. Routing
  3. Redirecting
  4. Transfering

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
Routing is the process of forwarding packets from source to destination through the best possible shortest path and efficiently.

3. Which of the following statements are true about the static routing? Choose any two.

  1. Static routing is configured manually in each router.
  2. It is considered to be a more secure routing.
  3. Static routes consume more system resources
  4. it is suitable for a very large network.

Answer: Options A and B.

Explanation: The correct options are A and B.
Static routing is more secure and configured manually. It consumes very few system resources and suitable for only small networks.

4. Which of the following command line syntax  correctly configures the default route on  a Cisco router with the next-hop destination address being 192.168.10.2/24

  1. IP route 0.0.0.0 255.255.255.255 192.168.10.2
  2. ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.10.2
  3. ip route 192.168.10.0 255.255.255.0 192.168.10.2
  4. ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.10.0

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is B.

5. Which of the following types of addresses are automatically added to the routing table, when you assign an IP address to a router interface and run the “no shut down” command?

  1. Static, Connected
  2. Connected, local
  3. Local, static
  4. only local

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
The directly connected networks are automatically added to the routing table. Local refers to the IP address assigned to the directly connected interface.
6. Refer to the following exhibit.

What will be the next-hop IP address of Router 1?

  1. 10.10.10.10
  2. 10.10.10.0
  3. 10.10.10.20
  4. 10.10.10.0/24

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
The next-hop of Router 1 is Router 2. The interface of Router 2 that is connected to the router is the next-hop interface of Router 1.
7. Which of the following routing processes use routing protocols to build routing tables?

  1. static routing
  2. dynamic routing
  3. default routing
  4. All of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct option is  B.
Dynamic routing uses routing protocols to decide the best path for packet transmission from source to destination.

8. What is the value of the administrative distance of a directly connected interface?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 10

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A
9. What is the value of the administrative distance of static routing?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 10

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

10.The router has learned network number 172.25.10.0/24 from its neighbour via multiple routing protocols. Which of the following route is updated to the routing table?

  1. route with the shortest prefix length
  2. route with the lowest administrative distance
  3. route with the highest next-hop address
  4. route with the highest administrative distance

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.
When multiple routing protocols are configured in a router, the router selects the best path having the lowest administrative distance (AD).

11. A network administrator enters a command –

IP route 172.25.10. 0 255.255.255.0 192.168.10.2

Which of the following options will justify the above command issued?

  1. The command is used to establish the default route.
  2. The command is used to establish the static route.
  3.  The command is used to establish the stub network.
  4. The command is used to configure dynamic routing.

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.
 The command to establish static routing is –
Router(config)#ip route <destination network> <subnetmask> <next hop interface IP address>

12. The metric used by distance vector routing protocols to select the best possible path between source to destinition is ________.

  1. link speed
  2. network topology 
  3. hop count
  4. cost

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
Hop count is the metric used by the dynamic routing protocol to select the best path.
13. How do the link-state protocols determine the best possible path from source to destination?

  1. The link-state protocol builds up the topology map of the entire network.
  2. It uses the Dikshtras algorithm to find the shortest path from one node to every other node.
  3. Link bandwidth is taken as one of the major metrics to calculate the shortest path.
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: All of the above options are correct regarding link-state protocols.

14. Which of the following statements are true regarding classless routing? Choose two.

  1. RIP v1 supports classless routing.
  2. OSPF supports classless routing.
  3. IGRP supports classless routing.
  4.  The variable-length subnet mask is used to represent the subnet mask.

Answer: Options B and D.

Explanation: The correct options are B and D.
VLSM is used to represent subnet mask in classless routing. OSPF supports classless routing.

15. Refer to the exhibit.

Which command is used to disable the “IP domain lookup” issue?

  1. Router(config)#debug ip domain lookup
  2. Router(config)#disable IP domain lookup
  3. Router(config)#no ip domain lookup
  4. Router(config)#no domain lookup

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

16. What will be the subnet mask length for the single host route?

  1. 255
  2. 2
  3. 24
  4. 32

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
17. ____________ are the types of routes whose default administrative distance can be changed manually with a higher administrative distance value.

  1. floating static routes
  2. dynamic routes
  3. custom routes
  4. default routes

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A.

18. Refer to the following exhibit.

 What does the message ” The gateway of last resort is not set” means?

  1. The default routing has not been configured
  2. The default gateway has not been mentioned in the routing table
  3. No proper routing is done.
  4. None of the above

Answer: Option A

Explanation:

19. Refer to the exhibit.

Which command will display the above output?

  1. show ip interface
  2. show controllers
  3. show ip route
  4. show routing table

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

20. Refer to the exhibit.

Which of the following is the correct command to configure static routing for R1?

  1. ip route 192.168.2.0 255.255.255.0 192.168.1.1
  2. ip route 192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.2.1
  3. ip route 192.168.3.0 255.255.255.0 192.168.1.2
  4. ip route 192.168.3.0 255.255.255.0 192.168.1.1

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *