CCNA Practice Quiz IP v6 Addressing

mcq quiz computer fundamentals

This quiz section contains a CCNA practice quiz on IP v6 Addressing.  You can test your skills on the basic concept of the IPv6 Addressing scheme. The following quiz section contains multiple-choice questions, drag and drops as well as “refer to the exhibit” questions as per the CCNA 200-301 Exam pattern. 

The CCNA practice quiz is very helpful for the preparation for CCNA 200-301 certification exam.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


CCNA Practice Quiz – IP v6 Addressing


1. Which of the following IPv6 Unicast address block sends packets to multicast address rather than unicast address?

  1. 2000::/3
  2. FF00::/8
  3. FC00::/7
  4. FE80::/10

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

2. The address length of IP v4 is 32 bits. What is the address length of IP v6?

  1. 32 bits
  2. 48 bits
  3. 64 bits
  4. 128 bits

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

3. IP v6 is also named as ___________.

  1. CIDR
  2. IPng
  3. VLSM
  4. NAT

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. IPng stands for IP next generation.

4. Which of the following address is supported by IP v6, but not by IP v4?

  1. multicast
  2. unicast
  3. anycast
  4. broadcast

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is C.
5. What is the header length of an IP v6 datagram?

  1. 10 bytes
  2. 20 bytes
  3. 30 bytes
  4. 40 bytes

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
6. Which of the following features of IP v4  are not present in IP v6?

  1. Option
  2. Header checksum
  3. fragmentation
  4. all of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
7. Which of the following is not a valid  IP v6 address?

  1. 2001:0DB8:0000:130F:0000:0000:08GC:140B
  2. 2031:0:130F::9C0:876A:130B
  3. 2001:0DB8:0:130H::87C:140B
  4. 2031::130F::9C0:876A:130B

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.

8. Which of the following  IP v6 address is equivalent to the IP v4 loopback address 127.0.0.1?

  1. ::1
  2. ::f
  3. 0::/10
  4. 2000::/3

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A
9. Which of the following statements are true about IP v6?.

  1. IP v6 is written in hexadecimal format and each block is separated by a colon (:).
  2. All leading zeros are omitted.
  3. Two or more blocks of consecutive zeroes are omitted and replaced by a double colon (::).
  4. All of the above.

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
10.Which of the following event occurs when a host sends IPv6 broadcast into the VLAN?

  1. All the devices in the VLAN process the layer 2 broadcasts.
  2. It stays in the VLAN.
  3. There is no concept of broadcast addressing in IP v6.
  4. None of the above.

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

11. Which od the folooqing is the correct way of shortening of IP v6 address  2001:0DB1:0000:0000:0000:F235:0000:052C?

  1. 21:DB1::F235:0:52C
  2. 2001:0DB1::F235::052C
  3.  2001:DB1::F235:0:52C
  4. 21:DB1::F234::52C

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

12. One of the following commands must be enabled on a router for IP v6 routing?

  1. Router#ipv6 routing
  2. Router(config)# ipv6 routing 
  3. Router(comfig)#ipv6 unicast-routing
  4. Router(config-if)#ipv6 unicast-routing

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
13. Which of the following statements are true regarding link-local address in IP v6?

  1. Link-local IP v6 addresses start with FE in hexadecimal notation.
  2. It is limited to local networks and can not be routed to a public network.
  3. They are auto-configured.
  4. All of the above.

Answer: 

Explanation: The correct option is D.

14. Which of the following is true about the global unicast address in IP v6?

  1. It is globally unique throughout the internet
  2. It is similar to the IPv4 public address.
  3. They are routable on the public network.
  4. All of the above.

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

15. IPv4 and IPv6 cannot communicate with each other. However, modern routers can be configured with both versions of IP addresses. What is the term used to denote the routers that can handle both IPv4 and IPv6 addressing scheme?

  1. Dual IP
  2. dual-stack
  3. multi IP
  4. None of the above

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. 

16. A router interface is configured with ipv6 address FF80::/32. But, it is not shown on the routing table.. What may be the reason?

  1. It is a broadcast address
  2. It is a unicast address
  3. It is a link-local address
  4. It is an invalid address

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
17. Which of the followings are the valid IPv6 address?  (choose any three)

  1. FF20::/64
  2. FF20:0:1234::D22
  3. FF10::/54
  4. FFG0::/64

Answer: Option A, B and C

Explanation: The correct answers are A,B and C.

18.Which of the followings is the correct sequence of converting mac address into interface-id?

  1. Split the mac address into two equal halves> insert FFFF between the mac address > invert the 7th bit
  2. Split the mac address into two equal halves > insert FFF0 between them > invert the 7th bit.
  3. Split the mac address into equal half > insert 0FFF between them  > invert the 8th bit.
  4. Split the mac address into two halves > insert FFF0 between the mac address> invert 1st bit.

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

19. Which of the following address is automatically configured, when you use the command below to the router interface?

Router(config-if)#ipv6 enable

  1. Global unicast
  2. Unique local
  3. Global local
  4. Link-local

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

20. Which of the following is not a valid ipv6 multicast scope

  1. Interface-local
  2. Site-local
  3. link-local
  4. Anycast

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *