CCNA Practice Quiz VLAN

mcq quiz computer fundamentals

This quiz section contains a CCNA practice quiz on VLAN (Virtual LAN).  You can test your skills on the basic functionalities of VLAN in computer networking. The following quiz section contains multiple-choice questions, drag and drops as well as “refer to the exhibit” questions as per the CCNA 200-301 Exam pattern. 

The CCNA practice quiz is very helpful for the preparation for the CCNA 200-301 certification exam.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.

CCNA Practice Quiz – VLAN

1. Which of the followings are the major benefits of implementing virtual LAN? Choose any three.

  1. It breaks down a single broadcast domain into multiple broadcast domains.
  2. It enhances network security.
  3. It increases the size of the collision domain.
  4. It allows the logical grouping of users by functions.

Answer: Option A, B, and D 

Explanation: The correct options are A, B, and D.
The major benefits of implementing VLAN are breaking a single broadcast domain into multiple broadcast domains, enhancing network security and allowing a logical grouping of users by functions. But, VLAN doesn’t increase the size of the collision domain.

2. Refer to the exhibit.

ccna practice quiz vlan exhibitHow many broadcast domains are available in the given network considering the whole network existing in a single VLAN?

  1. one broadcast  domain, one collision domain
  2. two broadcast domains, one collision domain
  3. two broadcast domains, five collision domains
  4. one broadcast domain, three collision domains

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
ccna practice quiz vlan exhibit answer

3. Which of the following event will occur, if you assign the switch port access command to VLAN, without creating that VLAN separately?

  1. The CLI treats it as the invalid command
  2. The switch will create VLAN and assign an access port to the VLAN.
  3. The port will be disabled until we create a VLAN with a separate command.
  4. All VLANs exist by default.

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

4. You have not created any VLAN on a new switch. How many VLAN will be displayed by issuing a show VLAN brief command to the switch?

  1. 0
  2. 1
  3. 5
  4. 8

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is C. By default, 5 VLANs exist in the new switch namely VLAN 1, 1002 to 1004.
5. Which of the following switch port can carry only single VLAN traffic?

  1. access port
  2. trunk port
  3. both of them
  4. None of them

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. the access port is designed to carry single VLAN traffic.
6. Which of the following switch port can carry multiple VLAN traffic?

  1. access port
  2. trunk port
  3. both of them
  4. None of them

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. The trunk port is designed to carry multiple VLAN traffic.

7. Which of the following are the VLAN trunking protocols? Choose two.

  1. 802.1q
  2. 802.1d
  3. 802.1w
  4. ISL

Answer: Option A and D

Explanation: The correct options are A and D.
IEEE 802.1 q and ISL are the two main VLAN trunking protocols. ISL is the Cisco proprietory. 802.1q is created by IEEE.

8. Which of the following  statements are true regarding IEEE 802.1q tag?

  1. 802.1q tag is 32 bits in length (4bytes).
  2. It is placed between the source and the type/length field of the ethernet header frame.
  3. It comprises of two fields: TPID and TCI
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
9. What value of TPID indicates that the ethernet frame is 802.1q-tagged?

  1. 0x4000
  2. 0x2000
  3. 0x5000
  4. 0x8000

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
10.How many bits of length is VLAN ID (VID)field in 802.1q tag?

  1. 4 bits
  2. 8 bits
  3. 12 bits
  4. 16 bits

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C. VID field is of 12-bit length.

11. What is the valid range of VLAN Ids?

  1. 0 – 4095
  2. 1 – 4094
  3.  0- 2047
  4. 1 – 2046

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

12. What is the range of normal VLAN IDs?

  1. 0 to 1004
  2. 1 to 1005
  3. 1006 to 4094
  4. 1006 to 4095

Answer: Option B

Explanation: The correct options are B.
13. What is the range of extended VLANIDs?

0 to 1005

1 to 1005

1006 to 4095

1006 to 4094

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

14. The following statements explain correctly the native VLANs. What are they? Choose all that apply.

  1. The feature of Native VLAN is available only in 802.1q, not in ISL.
  2. By default, the native VLAN is always VLAN1
  3. 802.1q tag is not added in native VLAN.
  4. all of the above

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

15. What is the acronym for VTP?

  1. Virtual Tunneling Protocol
  2. Virtual Trunking Protocol
  3. Vital Trunking Protocol
  4. Vital Tunneling Protocol

Answer: Option B

Explanation: The correct option is D.

16. The full form of TPID is ___________.

  1. Tag Protocol Identifier
  2. Tagged Packet Identifier
  3. Trunk Protocol Identifier
  4. Trunk Packet Identifier

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.
17. Which of the following statements are true about ISL trunking protocol? choose all that apply.

  1. ISL is the Cisco proprietory.
  2. ISL frame encapsulation isbofb30 bytes length that includes 26 bytes of header and 4 bytes of frame check sequence (FCS)
  3. ISL does not provide Native VLAN configuration
  4. All of the above

Answer: Option D

Explanation: All of the above statements are true regarding the ISL trunking protocol.

18. A network administrator is trying to configure the trunk interface of a Cisco gigabit port with a command switch port mode trunk. But the command is rejected. What command he is missing?

  1. switchport mode trunk interface
  2. switchport trunk encapsulation dot1q
  3. switchport trunk encapsulation 802.1q
  4. switchport trunk encapsulation auto

Answer: Option B

Explanation: Option B is the correct answer.

19. What will happen if you issue the following command to the Cisco catalyst switch?

switchport mode trunk native VLAN 999

  1. it will create VLAN 999 interface.
  2. it will block VLAN 999 frames passing through the trunk.
  3. it will designate VLAN 999 for untagged traffic.
  4. it will designate VLAN 999 as the default for all untagged traffic.

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

20. Which of the following command will configure the interface of a Cisco layer 3 switches as the routed port?

  1.  switchport mode route
  2. IP routing
  3. no switchport
  4. enable routed port

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *