Computer Fundamentals Quiz Storage Device

← Prev Next →

mcq quiz computer fundamentalsThis MCQ section contains the Computer fundamentals quiz on the storage device. You can test your knowledge on the topic of storage device. Each question is a multiple-choice type with a single answer. The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals Quiz – Storage device


1. Which of the following components provide the internal storage to the CPU?

  1. Program counters
  2. Registers
  3. Controllers
  4. Internal chips

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

2. Which of the following is used to hold running program instructions?

  1. Minor devices
  2. Virtual storage
  3. Internal storage
  4. Primary storage

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

3. Which of the following is non-volatile storage?

  1. Backup
  2. Secondary
  3. Primary
  4. Cache

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.

4. Storage which is located outside the central processing unit is called _______.

  1. auxiliary storage
  2. main store
  3. processing unit
  4. backup unit

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A.
5. Which of the following is non-volatile storage?

  1. Secondary
  2. Backup
  3. Primary
  4. Cache

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.
6. Which of the following is used in main memory?

  1. SRAM
  2. DRAM
  3. PRAM
  4. DDR

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B.
7. Which of the following are types of ROMs?

  1. SROM & DROM
  2. PROM & EPROM
  3. Only one type there is no further classification
  4. PROM & EROM

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

8. A non-erasable disk that stores digitized audio information is ________

  1. CD-ROM
  2. CD
  3. DVD-R
  4. DVD-RW

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B
9. The process of dividing the disk into tracks and sectors is called

  1. Tracking
  2. Allotting
  3. Crashing
  4. Formatting

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is option D.
10. Which of the following has the smallest storage capacity?

  1. Zip disk
  2. Hard disk
  3. Floppy disk
  4. CD

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

11. What does UDF stands for?

  1. Unique disk format
  2. Universal disk format
  3. Undated disk format
  4. Universal data frequency

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.

12. A DVD stands for _________

  1. Digital variable disk
  2. Digital Versatile Disk
  3. Digital Volatile Disk
  4. Dual v

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
13. How much is one terabyte equal to?

  1. 1024 gigabytes
  2. 1024 kilobytes
  3. 1024 bytes
  4. 1024 megabytes

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A.
14. RAM stands for

  1. Random access memory
  2. Read anywhere memory
  3. Read access memory
  4. Random anything memory

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

15. Which of the following is the most common type of storage device?

  1. Steel
  2. Optical
  3. Magnetic
  4. Flash

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

16. What is a zip drive?

  1. An output device
  2. An input device
  3. A medium capacity removable disk storage system
  4. Software

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.
17. HDD stands for

  1. High disk drive
  2. Hard digital disk
  3. High digital drive
  4. Hard disk drive

Answer: Option D

Explanation: The correct answer is D.

18. What is the main directory of a disk called?

  1. Network
  2. Sub
  3. Root
  4. Folder

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C.

19. What kind of storage medium is cassette tape considered?

  1. Tertiary
  2. Primary
  3. Volatile
  4. Secondary

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

20. Which of the following is the rewritable optical disk?

  1. DVD-RW
  2. DVD-R
  3. DVD-ROM
  4. All of the above

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A.

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *