MCQ Quiz Input and Output Devices

← Prev Next →

mcq quiz computer fundamentalsThis MCQ section contains the Computer fundamentals quiz on the input and output devices. You can test your IQ on the MCQ Quiz of Input and Output Devices. Each question is a multiple-choice type with a single answer. The section consists of 20 questions with multiple-choice options.

Each question is provided with the correct answer and an explanation for the correct answer. Click on the button named “Answer” just below the question to view the answer and the explanation. You can hide the answer and the explanation by re-clicking the “Answer” button.


Computer Fundamentals MCQ Quiz – Input and Output devices


1. Which of the following device is not a type of output device?

  1. Printer
  2. Monitor
  3. Scanner
  4. Headphones

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The scanner is an input device. It scans the hard copy documents or images and converts them to digital format.

2. Which of the following device allows you to input alphanumeric characters and special characters into the computer?

  1. Monitor
  2. Mouse
  3. Printer
  4. Keyboard

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D. The keyboard is an input device that allows the user to input alphabets, numbers, and special symbols into the computer.

3. Which of the following is not an example of hardware?

  1. Printer
  2. Interpreter
  3. Scanner
  4. Monitor

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. Interpreter is not hardware. It is a software program that translates or interprets the high-level language into the intermediate language or the machine language.

4. Which of the following term is used to define all input and output devices?

  1. Hardware
  2. Software
  3. Interpreter
  4. Compiler

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A. All the input and the output devices are in the form of computer hardware.
5. What is the function of a scanner?

  1. It is an input device which allows user to enter data (i.e. characters, numbers, letters, etc.) to the computer.
  2. It is a hardware input device that helps users to control a cursor in a GUI that can select, open, move, etc.
  3. It is an input device (A light-sensitive device) that converts hardcopy text, drawing, or other images into a computer’s digital format or form.
  4. None of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The scanner is an input device that converts hardcopy text or images into digital format.
6. Dot-matrix, Deskjet, Laser, and Inkjet belong to which type of computer hardware?

  1. Monitor
  2. Scanner
  3. Hardware
  4. Printer

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D. The Dot-matrix, LaserJet, Inkjet, DeskJet, etc. are all types of printers.
7. What type of devices are computer speakers or headphones?

  1. Input
  2. Input / Output
  3. Output
  4. Software

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C.

8. Laser printer is a kind of _____________.

  1. line printer
  2. page printer
  3. band printer
  4. dot matrix printer

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B
9. For what purpose, the joystick is used?

  1. scanning hardcopy text to computer
  2. computer gaming
  3. entering text
  4. controlling sound on the screen

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B.
10. Which of the following devices in a group belong to the input as well as the output devices?

  1. Modem, Touch screen, Headset
  2. Mouse, Keyboard, Monitor.
  3. Keyboard, LCD, Scanner.
  4. Mouse, Monitor, Modem.

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is option A. Modem, touchscreen, and headset are all input as well as output devices.

11. What is the purpose of the wheel placed between the left and right buttons of a mouse?

  1. opening a file
  2. scrolling
  3. click and select items
  4. shutdown

Answer: Option B

Explanation: The correct answer is option B. The wheel on the mouse is used for scrolling through multiple pages on the computer screen.

12. It is one of the famous pointing devices that is popularly used in desktop computers.

  1. Scanner
  2. Light pen
  3. Mouse
  4. Joystick

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. The mouse is a type of pointing device that is mostly used in desktop computers.
13. Which of the following device converts analog to a digital signal and vice versa?

  1. Printer
  2. Scanner
  3. Modem
  4. Keyboard

Answer: Option C

Explanation: The correct answer is option C. Modem stands for modulator-demodulator. It converts incoming analog data into digital format and outgoing digital data into the analog signal.
14. Which of the following device consists of a spherical ball, which moves within a socket and has a stick mounted on it?

  1. Trackball
  2. Mouse
  3. Plotter
  4. Joystick

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.

15. A web camera is a video capturing device attached to the computer system, mostly using a _________________.

  1. Cable
  2. Socket
  3. USB Port
  4. None of the above

Answer: Option C

Explanation: The correct option is C. Universal Serial Bus, o in short USB is a common plug-play cable that connects different electronic devices that support USB interface. 

16. Which of the following devices converts computer output data into an analog form that can be transmitted over a telephone line?

  1. Multiplexer
  2. Modulator
  3. Teleport
  4. Modem

Answer: Option D

Explanation: The correct option is D.
17. Which of the following is an optical input device that interprets pencil marks on paper media?

  1. O.M.R
  2. Optical scanners
  3. Magnetic tape
  4. Punch card reader

Answer: Option A

Explanation: The correct answer is A.

18. Which of the following are the two types of monitors?

  1. LCD and DVD
  2. CRT and LCD
  3. CRT and DVD
  4. DVD and VCD

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. CRT is a Cathode Ray Tube and the LCD is Liquid Crystal Display. Both are the display units or monitors.

19. The standard keyboard possesses different types of keys on it. Which of the following keys are normally seen on the top of the keyboard?

  1. Function keys
  2. Numeric keys
  3. alphabets
  4. Special symbols

Answer: Option A

Explanation: The correct option is A. The function keys from F1 to F12 are normally located on the top of the standard keyboard.

20. This peripheral device is mostly used in financial institutions to process a large number of cheques by recognizing the magnetic encoding number printed at the bottom of the cheque?

  1. OCR
  2. MICR
  3. OMR
  4. Bar code reader

Answer: Option B

Explanation: The correct option is B. MICR stands for Magnetic Ink Character Recognition

← Prev Next →

You may like to try other  MCQ Quizzes

MCQ – Computer Networking

MCQ – Computer Hardware

MCQ – Network Security

MCQ – CCNA 200-301 Practice Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *